بیمارستان دامپزشکی درین

آسیب دیدگی دستگاه ادراری تناسلی سگ

آسیب دیدگی دستگاه ادراری تناسلی سگ

آسیب دیدگی دستگاه ادراری تناسلی سگ Uroabdomen

در این مطلب در بخش مقالات بیمارستان دامپزشکی درین به بررسی عارضه آسیب دیدگی دستگاه ادراری تناسلی سگ پرداخته ایم و مواردی را که در این زمینه باید با آنها آشنا شوید را شرح داده ایم.

کلینیک دامپزشکی حیوانات و پرندگان خانگی بیمارستان دامپزشکی شبانه روز ی درین

آسیب دیدگی دستگاه ادراری تناسلی سگ Uroabdomen

Uroabdomen به حضور ادرار در فضای صفاقی می گویند. معمولا بدلیل آسیب یکی از بخش های دستگاه ادراری تناسلی رخ می دهد اما می تواند علت پاتولوژیک مثل انسداد بر اثر سنگ مثانه یا کلیه نیز داشته باشد. آسیب فیزیکی به کلیه ها و میزنای ها بدلیل مکان خاصی که در شکم دارند سخت است و کمتر پیش می آید. پرش از ارتفاع زیاد هم می تواند باعث آسیب و مشاهده یوروابدومن شود.

بیماری های مزمن یا حاد مثانه مثل urolithiasis و یا انسداد مثانه نیز میتوانند از علل ایجاد پارگی در مثانه و نشت ادرار به حفره شکمی باشند.

آسیب های لاتروجنیک(سوند زدن و یا cystocentesis) از علل ثانویه پارگی مثانه و ایجاد یوروابدومن هستند.

آسیب دیدگی دستگاه ادراری تناسلی سگ

نشانه های بیماری:

تب،

درد ناحیه شکم،

لمس آب در فشای شکم،

اورمی،

پریتونیت،

هماچوری ماکروسکوپیک،

دیسیوریا،

استرانگیوریا،

بعضی اوقات کبودی ناشی از ضربه در ناحیه شکم.

ممکن است ادرار حیوان بدلیل پارگی یک طرفه، عادی باشد. هموگرام معمولا نرمال است. ممکن است در CBT ازوتمی تشخیص داده شود.

وقتی علائمی مبهم از ناراحتی و درد در ناحیه شکم داریم باید به یوروابدومن مشکوک شویم.

نشت ادرار ممکن است در فضای retroperitoneal رخ دهد و وارد فضای صفاق نشود.

توانایی ادرار کردن دلیلی بر نبود پارگی در دستگاه ادراری تناسلی نیست!

معمولا ۲-۴ روز بعد از پارگی مثانه هایپرکالمی دیده می شود.

مقدار کراتینین و پتاسیم مایع شکم باید نسبت به سرم بررسی شود. اگر یوروابدومن رخ داده باشد غلظت هر دو ماده افزایش می¬یابد. بیشتر از دو برابر بودن غلظت این دو ماده بطور خاص یوروابدومن را تایید می¬کند.

چون اوره مولکول کوچکی است غلظت آن در شکم با سرم سریع به تعادل می-رسد. به همین دلیل فاکتور موثری برای تایید یوروابدومن نیست!

نشانه رادیولوژیک:

نشت ادرار به فضای خلفی صفاقی باعث افزایش کدورت و نواحی رگه دار و مه آلود در خلف صفاق می شود. از دست دادن کنتراست شکمی زمانی رخ می دهد که ادرار به فضای صفاقی نشت می کند.

در بیماران مشکوک به آسیب دستگاه ادراری آزمایش یوروگرافی دفعی بسیار مفید است. اگر تجمع ماده حاجب دیده شد آن¬جا محل نشست است. آرتریوگرافی کلیه برای ارزیابی عروق تغذیه کننده کلیه هم مفید است.دراینیژ در بیماران قبل از جراحی مفید است.

بعد از تایید یوروابدومن جراحی گزینه¬ای اورژانسی است و باید در سریع¬ترین زمان ممکن انجام شود.

درمان:

حمایتی؛ تثبیت حال عمومی بیمار با مایع درمانی و جلوگیری از ایجاد شوک.

فقط برای پارگی لوله ادراری به دنبال شواهد باشید، سایر آسیب ها ممکن است خود محدودشونده باشند(مثل آسیب کلیوی یا هماتوما).

با زه کشی(drainage) شکمی و تخلیه یوروابدومن حیوان را در حالت ثبات برای جراحی اورژانسی آماده کنید.

توضیحات عکس رادیولوژی:

(الف) رادیوگرافی جانبی سگ نژاد مختلط نر دست نخورده ۱۰ ماهه با افیوژن خلف صفاقی که با ماشین برخورد کرد و علاوه بر شکستگی استخوان ران راست و شکستگی سالتر هریس L5 دچار شکستگی لگن شد. (ب) مطالعه اوروگرافی دفعی سگ نشان داده شده در قسمت (الف) مقدار زیادی کنتراست در فضای خلفی صفاقی ثانویه به پارگی حالب پروگزیمال سمت چپ وجود دارد. (C ) رادیوگرافی شکمی از سگ جوان در قسمت (A ) این شکل به دنبال اوروگرافی دفعی که پارگی حالب پروگزیمال سمت چپ را که منجر به نشت ماده حاجب می شود (فلش) تایید می کند. شواهدی از کنتراست در دیستال حالب وجود ندارد که نشان دهنده پارگی کامل باشد. کلیه راست و حالب هنوز دست نخورده هستند و اجازه می دهد کنتراست در مثانه جمع شود همانطور که در نمای شکمی و جانبی دیده می شود.

 

گردآورنده: این گزارش توسط امیرحسین صادقی، دانشجوی دکتری حرفه ای دامپزشکی دانشگاه آزاد تهران واحد علوم و تحقیقات، برای سایت بیمارستان دامپزشکی درین تهیه و ارسال گردید.

آشنایی بیشتر با بیمارستان دامپزشکی درین

حضور دامپزشکان و متخصصین دامپزشکی در بیمارستان دامپزشکی درین و وجود بخشها و قسمتهای مختلف منجمله بخش جراحی حیوانات ، داروخانه دامپزشکی ، آزمایشگاه حیوانات ، رادیولوژی و سونوگرافی همچنین امکانات سرم تراپی حیوانات و واکسیناسیون حیوانات و تزریقات و فیزیوتراپی حیوانات و حتی خدمات جانبی مانند پت شاپ و اصلاح و شستشوی حیوانات و بستری حیوانات و سایر خدمات و امکانات در مرکز درمانی و انواع کلینیک حیوانات مستقر در بیمارستان دامپزشکی درین برای انواع پت و حیوان خانگی و پرندگان و حیوانات اگزوتیک و حیوانات خاص ،این امکان را فراهم نموده تا صاحبان حیوانات همراه ، بتوانند با مراجعه حضوری و دوره ای پت خود را مورد معاینه و برسی دوره ای قرار داده و از سلامت او مطمئن شوند. همچنین چنانچه بیماری و مشکلی برای پت و پرنده و یا حیوان خانگی و اگزوتیک پیش آمد، اقدامات درمانی و حتی اورژانسی را بصورت شبانه روزی دریافت کنند.

ساعات کار بیمارستان درین

ساعت کار بخش داخلی، اورژانس، داروخانه، پت شاپ، بستری و رادیولوژی، آزمایشگاه و سایر بخش های بیمارستان دامپزشکی درین  بصورت شبانه روزی می باشد (۲۴ ساعته) و تنها کلینیک تخصصی پرندگان با حضور متخصصین پرنده همه روزه از ساعت ۱۳ الی ۲۱ ( ۱ تا ۹ شب ) ارائه خدمات می نماید.

لازم به ذکر است چنانچه علاقه به نگهداری از سگ و یا گربه در منزل و یا محیط کار را دارید، بیمارستان دامپزشکی درین با همکاری متخصصین حیوانات خانگی در بخش های ویژه و مجهز برای درمان این حیوانات، همه روزه آمادگی درمان، معاینه و ویزیت دوره ای حیوان شما را در بخش کلینیک حیوانات بیمارستان دامپزشکی درین را دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.