بیمارستان دامپزشکی درین

چرا سگ کشی و حیوان آزاری ؟

چرا سگ کشی و حیوان آزاری ؟

چرا سگ کشی و حیوان آزاری ؟ ?Why dog and animal abuse

در این مقاله به بررسی مبحث سگ کشی و حیوان آزاری خواهیم پرداخت و سعی بر آن است تا با بررسی راه حل های مختلف، به راه حلی جامع و انسانی رسیده تا هرچه کمتر شاهد حیوان آزاری و کشتن حیوانات باشیم. این مقاله توسط متخصصین بیمارستان دامپزشکی درین تهیه شده است و امید است مفید فایده واقع شود.

تعداد قابل توجه سگ های ولگرد هر چند از زنجیره حیات می باشند بواسطه بعضی رفتارهای انسان ها که از سر دلسوزی و کم اطلاعی بوده مانند غذا دادن به آن ها ضمن آنکه رفتاری انسانی به نظر می رسد ولی عواقب بسیاری با خود دارد و یا رها سازی های غیر مسئولانه و … سبب گردیده تا حضور آنها در شهرها و تکثر روز افزونشان، فارغ از ایجاد وحشت برای بعضی افراد و بر هم زدن آسابش همشهریان، باعث گردد تا سگ‌ های ولگردی که واکسینه نشده اند.

این سگ ها با انتشار ترشحات بزاق و ادرار و خون خود انواع ویروس ها و انگل و میکروب را پخش کرده و موجب بیماری و انتقال انواع بیماری ها به صورت مستقیم و غیر مستقیم به انسان گردند و این تنها بخشی از دلایل نیاز به کنترل جمعیت و مدیریت بهداشت و سلامت سگ های ولگرد و حیوانات رها شده و خانگی می باشد.

 

چرا سگ کشی و حیوان آزاری ؟

مهمترین بیماری ویروسی مشترک بین انسان و سگ

 

مهمترین بیماری ویروسی که از طریق سگ های ولگرد به انسان منتقل می شود و در صورت عدم رسیدگی به موقع منجر به مرگ خواهد شد، بیماری هاری است . هچنین از جمله مخاطرات سگ های ولگرد انتقال بیماری های انگلی مانند لاروها و کیست ها است که از طریق این حیوانات به انسان انتقال میابد.

افزون بر این انگل های خارجی مانند کنه و کک و شپش و جرب نیز از طریق سگ های ولگرد موجب ایجاد و انتقال بیماری می گردند و باعث به خطر انداختن سلامت انسان می شوند.

ازدیاد و رشد جمعیت سگ ها که گفته شده یک جفت سگ نر و ماده در مدت پنج سال به حدود ۷۰ هزار قلاده می رسند و گزارش حدود ۵۰۰۰ گزش سگ در یکسال فقط در سطح استان کرمان که لازمه درمان و پسشگیری از عواقب آن پنج نوبت واکسیناسیون بوده و با توجه به قیمت تقریبی هر دوز واکسن هاری حدود ۷۰ دلار و مجموعا رقم ۳۵۰ دلار برای هر گزش سگ نیاز به صرف هزینه خواهد یود.

این موضوع نشان دهنده تنها بخشی از عمق مشکلات اقتصادی و بهداشتی و اجتماعی عدم کنترل سگ های ولگرد می باشد و نیاز به استفاده از روش های علمی و عزم جدی و عمومی در خصوص کنترل جمعیت این حیوانات را نشان می دهد.

 

سگ کشی

کنترل جمعیت سگ ها

 

بحث کنترل جمعیت سگ ها و راه حل های پیشنهادی مانند کشتن سگ ها با انواع روش های مسوم کردن، می تواند مشکلات و خطر برای انسان و سایر حیوانات داشته باشد و یا با استفاده از گلوله که روشی زجر اور برای سگ است و خطرناک و حادثه آفرین برای انسان، یا استفاده از بشکه های گاز و … که دربعضی نقاط جهان از آن استفاده می شود همه و همه نتوانسته اند راهکار مناسبی برای کنترل جمعیت سگ ها باشد.

بررسی ها و اظهارات مسئولین بنیادهای مختلف در زمینه حیوانات منجمله مسئول بنیاد حیوانات بی صاحب در اروپا مبین این است که روشهای کشتن سگها بصورت گروهی علاوه بر اینکه روشی انسانی نمی باشد، در دراز مدت موثر نخواهد بود. زیرا سگ های ولگرد جدید از محلهای دیگر جایگزین می شوند و جای سگ های معدوم را پر می کنند.

 

جمعیت سگ های ولگرد

 جمعیت سگ های ولگرد

 

پس کشتن سگ ها چه بصورت گروهی و چه بصورت تکی شاید روشی ساده و تاثیر گذار به نظر رسد اما بر اساس آنچه که گفته شد و تجربه های مختلف بدست آمده در داخل کشور و سایر کشورهای جهان حکایت از آن دارد، روشی موثر و ماندگار و اخلاقی و انسانی نیست.

شاید در نگاه اول ایده ایجاد پناهگاه ها برای سگ های ولگرد روشی مناسب به نظر آید ولی واقعیت این است که جمعیت سگ های ولگرد همواره رو به رشد است و تشکیل پناهگاه نیاز به سرمایه مالی زیاد برای تامین غذا و دارو و افراد متخصص مانند دامپزشک و زمین ها و ساختمانهای بزرگ و … دارد که با توجه به افزایش جمعیت سگ ها کاری بس ناشدنی و موقتی به نظر می رسد.

در ادامه بررسی های روش های مختلف کنترل جمعیت سگ های ولگرد مشخص شده استفاده از روش های پایدار و موثر هرچند با صرف هزینه اولیه نسبتا بالا خواهد بود اما به نتایج بهتر و مقرون به صرفه خواهیم رسید.

 

تصویب قانون حمایت از حیوانات

تصویب قانون حمایت از حیوانات

 

با توجه به تجربیات جهانی و با همه مشکلات سر راه در کشور ما، لازم است هر چه سریعتر قانون حمایت از حیوانات تصویب گردد. همچنین اقدامات فرهنگساری و آموزشی در بین همشهریان و صاحبان و سرپرستان سگ های خانگی و صاحبان سگ هایی که برای نگهبانی در کارخانجات و کارگاه ها و حفاظت از گله و …. که سگ نگهداری می نمایند، انجام پذیرد.

آموزش های لازم در خصوص مراجعه جهت معاینات و چکاپ های دوره ای در مراکز درمانی دامپزشکی مجاز، همچنین آموزش نحوه عملکرد در مواقعی که مشکل در نگهداری حیوان پیدا می کنند داده شود.

لازم است به منظور جلوگیری از اقدامات غیر مسئولانه در زمان رها سازی، افراد را ملزم به عقیم سازی و انجام واکسیناسیون در مراکز دامپزشکی مجاز بنماییم.

 

امکان جابجایی برای سگ های ولگرد

امکان جابجایی برای سگ های ولگرد

همچنین با کمک نهادهای دولتی و غیر دولتی و همکاری NGO ها و سازمان های مردم نهاد ( سمن ) و تشکیلات کوچک و بزرگ مردمی و حمایتی و دوستداران حیوانات و مراکز دامپزشکی در یک اقدام منسجم و هماهنگ و برنامه ریزی شده توسط شهرداری های شهرها در مناطق مختلف و ادارات کل محیط زیست و توسعه پایدار در چندین منطقه همجوار و در یک محدوده زمانی مشخص به گونه ای که امکان جابجایی برای سگ های ولگرد از یک محل به محل دیگر محدود گردد، فراهم شود.

با استفاده از تکنیک و روش “گرفتن حیوان ، شستشو و ضد عفونی کردن ، انجام واکسیناسیون ، عقیم سازی ، ثبت آمار و اطلاعات و ترجیحا نصب میکروچیپ و نهایتا رهاسازی و کنترل های بعدی” بتوانیم موثرترین راه حفظ جمعیت و بهداشت و سلامت سگ های ولگرد و متعاقب آن سلامت جامعه را فراهم نمائیم.

هرچند این پروسه در نگاه اول مشمول مشکلات اجرائی و هزینه و نیاز به تخصیص بودجه و تامین مالی قابل توجه داشته باشد لاکن تنها راه انسانی، اجتماعی و اقتصادی است که خواهد توانست در یک بازده زمانی ۵ ساله به نتایج مطلوب و پایدار برسد و مبحث سگ کشی و حیوان آزاری به صفر گرایش یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.