بیمارستان دامپزشکی درین

دندان خرگوش

دندان خرگوش

دندان خرگوش ها

در این مطلب در بخش مقالات بیمارستان دامپزشکی درین به بررسی نکات مربوط به دندان خرگوش ها پرداخته ایم و مواردی را که در این زمینه باید با آنها آشنا شوید را شرح داده ایم.

کلینیک دامپزشکی حیوانات خانگی بیمارستان دامپزشکی شبانه روزی درین

دندان خرگوش ها

خرگوش ها با دندانهای شیری به دنیا می آیند و با افزایش سن خرگوش این دندانها میریزند و جای خود را به دندانهای دائمی میدهند که این دندانها با مراقبتهای درست باید تا اخر عمر خرگوش باقی بمانند. به دندانهای خرگوش به اصطلاح “ریشه باز” گفته میشود، به این معنی که این دندانها دائما به رشد خود ادامه میدهند، آنها دائما فرسوده و نو میشوند و همین قضیه باعث میشود که دندانهای خرگوش نیازی به مسواک زدن نداشته باشند.

جویدن خرگوش

علت درگیر نشدن خرگوش های وحشی به مشکلات دندانی این است که رژیم غذایی آنها پر از علوفه است و آنها دائما در حال جویدن هستند. خرگوش ها جوندگان ماهری هستند و تکنیک آنها شامل حرکات بسیار سازمان یافته زبان همراه با حداکتر ۱۲۰ حرکت فک در دقیقه است. خرگوش ها به دلیل ماهیت ذاتی ماهیچه های فک خود جویدن را به صورت عمودی و افقی انجام میدهند. این حرکات برای ساییده شدن دندانها و تراز شدن آنها کافی است.

تعداد دندان خرگوش و شناخت دندانهای خرگوش :

خرگوش ها حیوانات گیاه خوار هستند به این معنی که آنها مانند سگ و گربه ها گوشت و استخوان نمیخورند، پس دندانهایشان هم برای جویدن گیاهان طراحی شده است، پس به جای دندانهای تیزی که در دهان سگ و گربه موجود است دندانهای خرگوش ترکیبی از سه نوع دندان پیش و دندان های آسیاب و پیش آسیاب هستند. دندان‌های پیش در جلوی دهان خرگوش ها قرار گرفته‌اند. از این دندان‌ها برای گرفتن غذا و تکه تکه کردن آن استفاده می شوند.

دندانهای خرگوش شکل خمیده دارند و مینای دندان فقط در جلوی دندان وجود دارد و سطح پشتی دندانها با عاج نرم تری پوشیده شده است بنابراین سطح جلویی دندان سخت تر از پشت آن ساییده میشود. دندانهای جلویی خرگوش شما که به عنوان دندانهای پیش قدامی شناخته میشوند، میتوانند تا ۱۲ سانتی متر در سال رشد کنند. اکثر مشکلات مربوط به دندان خرگوش مرتبط با این دندانها هستند که مستعد رشد زیاد و سایر مشکلات دندانی اند.

خرگوش ها ۲۸ عدد دندان دارند. دندانهای پیش خرگوش ۴ عدد است که شامل دو تا دندان پیش در بالا و دوتا در پایین. دقیقا پشت دندانهای پیش بالایی دوتا دندان کوچک گیره مانند وجود دارد که به آنها دندان ثنایای کمکی یا “دندان میخچه” گفته میشود. علاوه بر این، دندان های آسیاب و پیش آسیاب خرگوش که برای آسیاب کردن و خرد کردن غذا استفاده میشوند شامل ۶ تا پیش آسیاب بالا و ۴ تا پیش آسیاب پایین، ۶ تا آسیاب بالا و ۶ تا آسیاب پایین هستند. شکل این دندان‌ها به وسیله عمل جویدن و ساییده شدن دندان‌ها روی هم شکل می گیرد.

دندان های قدامی خرگوش به راحتی قابل دیدن هستند و دو دندان دیگر در پشت آنها قرار گرفتند. دندانهای پیش قدامی باید به میزان کمی روی دندانهای پایینی قرار بگیرند.

اگر دندان های بالایی و پایینی به خوبی روی هم قرار نگیرند و به درستی عمل سایش دندان ها روی هم انجام نشود، شکل دندان ها به خوبی تشکیل نمی شود. این مسئله در خرگوش ها یک مشکل بسیار جدی است و به عنوان عدم جفت شدن دندانها شناخته می‌شود. این مشکل می تواند سبب عفونت فک و ریشه دندان خرگوش، عدم توانایی در غذا خوردن و دندان درد خرگوش ها شود.

دندان خرگوش

علائم دندان درد خرگوش :

از آنجا که خرگوش های در دنیای طبیعت و حیات وحش حیوانات طعمه هستند ممکن است درد و مشکلات بیماری خود را به طور واضح نشان ندهند و همین امر باعث میشود که شما به عنوان صاحب خرگوش به موقع متوجه مشکل خرگوش خود نشوید. در اینجا ما تعدادی از علائم و نشانه هایی که ممکن است خرگوش شما در هنگام مشکلات دندانی از جمله شکستن دندان از خود نشان دهد را بیان میکنیم.

  • دست کشیدن کامل از غذا خوردن و یا فقط خوردن سبزیجات (بجز یونجه، پلت یا هرچیز دیگری)
  • داشتن اشتها ولی امتناع از خوردن غذا
  • خاراندن دهان با پنجه
  • داشتن دهان خیس، ترشح زیاد اب دهان و بوی ترش از دهان
  • متورم شدن صورت یا دهان
  • ترشحات چشمی و بینی( به علت عفونت در این ناحیه)
  • صورت غیر عادی
  • عطسه
  • تشنگی زیاد
  • عدم توانایی در غذا خوردن و تورم فک پایین و بالا

اگر هر یک از این نشانه های هشداردهنده را مشاهده کردید، فورا مشاوره دامپزشکی بگیرید. هم دندان‌های پیش و هم دندانهای آسیاب باید با به دقت معاینه شوند. در بسیاری از مواقع مشکلات دندان های آسیاب می توانند باعث ایجاد مشکلات دندانهای پیش نیز شوند.
جفت نشدن دندان ها می تواند برای یک خرگوش بسیار درد آور و ناراحت کننده باشد. دندانهای آسیاب می توانند تا سوراخ کردن کف دهان، گونه و زبان نیز رشد کرده و پیش بروند.

پیشگیری از مشکل دندانی در خرگوش :

با توجه به اینکه تشخیص زود هنگام بیماری ها روند درمان را تسریع و آسان می کند و از آنجایی که رشد دندان های خرگوش ها به طور دائمی انجام می شود معاینه منظم دندان های خرگوش و مشاهده دقیق رفتارهای او بسیار اهمیت دارد.

برخی خرگوش ها نیاز به پر کردن منظم دندان دارند.

کشیدن دندان مشکل دار خرگوش:

این عمل می تواند هنگام عقیم کردن حیوان و توسط یک دامپزشک با تجربه انجام شود.

برای پیشگیری از مشکلات دندانی در خرگوش ها تغذیه و غذای خرگوش نقش بسیار مهمی دارد. غذای اصلی خرگوش باید دارای مواد خشک مانند شبدر یا یونجه باشد. غذاهای تجاری نیز گزینه های بسیار خوبی برای تغذیه خرگوش ها هستند. این غذاها هم می توانند نیاز های تغذیه ای آن ها را برطرف کرده و هم برای سایش دندان های خرگوش ها مفید باشند. غذاهای تجاری به دو شکل مخلوط و پلت وجود دارند.

به هیچ عنوان کاهو و هویج را به عنوان غذای اصلی خرگوش در اختیار او قرار ندهید.

گردآورنده: گزارش توسط سحر خانی دانشجوی دکترای حرفه ای رشته دامپزشکی ترم ۱۲ دانشگاه علوم تحقیقات برای سایت بیمارستان دامپزشکی درین تهیه و ارسال گردید.

دندان خرگوش

آشنایی بیشتر با بیمارستان دامپزشکی درین

حضور دامپزشکان و متخصصین دامپزشکی در بیمارستان دامپزشکی درین و وجود بخشها و قسمتهای مختلف منجمله بخش جراحی حیوانات ، داروخانه دامپزشکی ، آزمایشگاه حیوانات ، رادیولوژی و سونوگرافی همچنین امکانات سرم تراپی حیوانات و واکسیناسیون حیوانات و تزریقات و فیزیوتراپی حیوانات و حتی خدمات جانبی مانند پت شاپ و اصلاح و شستشوی حیوانات و بستری حیوانات و سایر خدمات و امکانات در مرکز درمانی و انواع کلینیک حیوانات مستقر در بیمارستان دامپزشکی درین برای انواع پت و حیوان خانگی و پرندگان و حیوانات اگزوتیک و حیوانات خاص ،این امکان را فراهم نموده تا صاحبان حیوانات همراه ، بتوانند با مراجعه حضوری و دوره ای پت خود را مورد معاینه و برسی دوره ای قرار داده و از سلامت او مطمئن شوند. همچنین چنانچه بیماری و مشکلی برای پت و پرنده و یا حیوان خانگی و اگزوتیک پیش آمد، اقدامات درمانی و حتی اورژانسی را بصورت شبانه روزی دریافت کنند.

ساعات کار بیمارستان درین

ساعت کار بخش داخلی، اورژانس، داروخانه، پت شاپ، بستری و رادیولوژی، آزمایشگاه و سایر بخش های بیمارستان دامپزشکی درین  بصورت شبانه روزی می باشد (۲۴ ساعته) و تنها کلینیک تخصصی پرندگان با حضور متخصصین پرنده همه روزه از ساعت ۱۳ الی ۲۱ ( ۱ تا ۹ شب ) ارائه خدمات می نماید.

لازم به ذکر است چنانچه علاقه به نگهداری از سگ و یا گربه در منزل و یا محیط کار را دارید، بیمارستان دامپزشکی درین با همکاری متخصصین حیوانات خانگی در بخش های ویژه و مجهز برای درمان این حیوانات، همه روزه آمادگی درمان، معاینه و ویزیت دوره ای حیوان شما را در بخش کلینیک حیوانات بیمارستان دامپزشکی درین را دارد.

3 دیدگاه

  1. Maryf گفت:

    سلام خرگوش من غذا دوست دارا بگو ولی تا میخوره انگار دندونش درد میگیره چه کار کنم نمی تونه غذا بخوره دست شویی هم نمی کنه راه درمانش چیه

  2. Behnaz گفت:

    سلام وقتتون بخیر آیا میشه دندان های آسیاب خرگوش رو کشید یا کوتاه کرد؟

  3. نیکا گفت:

    سلام خرگوش من دیروز دندانش شکسته بود و امروز رفتم و به دندان‌هایش نگاه کردم رشت کرده بود و واقعا خیلی برام عجیب بود اخه خیلی زود بزرگ شده بود واقعا خوش به حال خرگوشها
    😍😍❤️❤️❤️

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.